top of page
Search
  • irinapatasanu

TENDINTE DESIGN 2020

Updated: Mar 3, 2021


Când ne gandim la amenajarea de interior a unui spațiu , în primul rând este bine să ne gândim atât la funcțiunea si destinația spațiului respectiv, cât și la ceea ce ne dorim să simțim folosind acel spațiu. Pentru ca un proiect de amenajare interioară să fie reușit, acesta trebuie să se raporteze in primul rând la persoanele pentru care este realizat.

Tendințele ce apar an de an ne ajută sa reîmprospătăm atmosfera locuinței fie prin mici accente de culori, fie prin materiale sau texturi readuse în atenția noastră de marile branduri de profil.

Din punct de vedere cromatic, în fiecare an, Institutul Pantone ne recomandă culoarea anului, iar 2020 nu face excepție de la regulă. Anul acesta vom miza pe nuanța de albastru “Classic Blue 19-4052 “ pentru punctarea accentelor si definirea cromatică a proiectelor de design interior. Desigur, pentru un ambient plăcut vizual, recomand folosirea nuanțelor ton sub ton ale aceleiași culori de baza combinate cu o paleta de culori neutre ce nu se demodează niciodată (ex. Gri, beige, greige, nuanțe pamântii, naturale).

În ceea ce privește materialele si texturile vom miza pe alegeri cât mai naturale, ușoare și în nuanțe neutre. Câteva variante ar fi ratanul, iuta, ceramica, lemnul ars și stuful. Fie că ne dorim o amenajare într-un stil tradițional sau într-unul modern, există piese de mobilier ce se pot integra ușor în ambele stiluri, fără ca amenajarea și spațiul să-și piardă din unitate.

Ca și accente ne putem folosi de obiecte de décor supradimensionate, cu un impact mare vizual ce ajută la evidențierea spațiului, iar în cazul în care preferăm obiectele de dimensiuni mai mici, pe acestea le putem alege dintr-un material mai prețios, mai rar sau mai imprevizibil pentru a ieși in evidență.

Unul dintre cei mai importanți pași in realizarea unui proiect de design interior îl reprezintă cu siguranță alegerea luminilor. Acestea trebuie sa respecte atât regulile de bază pentru spațiile în care sunt destinate (ex. Lumina alba se folosește în zonele “tehnice” ale locuinței – bucatarie, lavoarul de la baie, masa de make-up etc., lumina caldă – zona de zi, living, dining, birou, holuri, dressing etc., lumina difuză – spații intime, dormitoare, zona destinată pentru cadă sau duș a băii etc.), cât și anumite poziții și unghiuri pentru a crea atmosfera dorită, fără însă a incomoda vizual persoanele ce locuiesc în spațiul respectiv.

Se folosesc în continuare foarte mult jocurile de lumini, luminile “ascunse” ce creează efecte vizuale spectaculoase, ajutând la definirea încăperilor, la accentuarea anumitor zone sau, dimpotrivă, la camuflarea altora pe care nu ni le dorim în prim-plan.

Cu drag,

Arh. Irina Pătășanu




Articol: Lace Magazine nr.1

77 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page