top of page
Search
  • irinapatasanu

Modul in care ne este amenajata locuinta ne poate influenta viata

Updated: Mar 3, 2021

1. Care a fost drumul până în acest punct al carierei tale? Ai știut întotdeauna că aceasta este profesia ideală pentru tine?

Ceea ce am știut întotdeauna despre mine a fost faptul că voi profesa într-un domeniu creativ. Mi-am început ”cariera” la o vârstă fragedă prin pictură. Am pictat ani la rândul, am participat la vernisaje și concursuri (de la care plecam mereu cu câte un premiu), devenind astfel principala mea pasiune si refugiul meu. Mai târziu, am descoperit ușor ușor arhitectura și urbanismul și am ramas fascinată de ideea de a construi. Satisfacția pe care o ai atunci când îți vezi o idee transpusă in realitate, fie că este vorba despre o clădire, fie că este vorba despre o amenajare a unui spațiu, nu se compară cu nimic.

Am absolvit Facultatea de Urbanism și Masterul in Mobilitate Urbană, ambele din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, sunt specialist cu drept de semnătură al Registrului Urbaniștilor Români, Senior Interior Designer în urma mai multor cursuri de specializare în Design Interior și specialist în programe de vizualizări arhitecturale 3D.

2. Ca designer în România, care sunt avantajele și dezavantajele în evoluția vieții profesionale într-un domeniu creativ?

Eu cred că avantajele acestei profesii nu țin neapărat de locul sau țara în care profesezi, ci de pasiunea ta reală pentru ceea ce faci. Avantajul principal pentru mine este satisfacția pe care o am atunci când beneficiarii mei sunt mulțumiti de proiectul finalizat.

Ca dezavantaj principal mi se pare faptul că în țara noastră nu știe multă lume importanța unui designer de interior. Ce facem noi mai exact, cum ajutăm și de ce este necesar să iei legătura cu un specialist.

3. Ce face concret un designer de interior? Care este rolul pe care îl îndeplinește în amenajarea unui spațiu?

În primul rând, un designer de interior este un specialist în domeniul amenajărilor. El trebuie să știe despre tine o mulțime de lucruri de la preferințele pentru culori până la preferințele pentru activități și programul tău zilnic. Pe baza tuturor informațiilor obținute de la beneficiar, designerul de interior știe să-ți contureze spațiul in funcție de nevoile si dorințele tale, astfel încât acest spațiu să te reprezinte, să fie funcțional, să răspundă tuturor nevoilor familiei și nu în ultimul rând să fie personalizat, unic, unitar și armonios.

De asemenea, un specialist vede și ține cont de o multitudine de aspecte tehnice, pe care beneficiarul nu are de unde să le știe la stadiul incipient al amenajării, iar acest lucru îl poate scuti de greșeli si cheltuieli inutile din timpul implementării proiectului.

4. Ce fel de oameni îți solicită ajutorul?

Am avut de-a lungul timpului ca beneficiari atât oameni singuri, cât și familii cu copii, atât oameni cu o situație financiară bună, cât și clienți cu un buget redus de amenajare și pentru fiecare dintre ei am reușit să gasesc soluții care să-i reprezinte și care să-i mulțumească pe deplin.

5. Ai o paletă cromatică preferată când vine vorba de proiectele pe care le realizezi? Spre ce culori te indrepți de obicei?

Da, pot spune că prefer să merg de obicei pe nuanțe neutre, deși iubesc culorile, consider că dozate în pete de accent acestea oferă spațiului mai multă libertate de creație, sunt mai bine evidențiate și beneficiarii nu ajung să se plictisească de spațiul lor într-un timp scurt.

6. Cum ți-ai descrie stilul?

Stilul meu îl consider în primul rând curat. Este un stil modern, practic, cu linii simple, potrivit timpului în care trăim, ce se poate ”accesoriza” ușor cu influențe din alte stiluri pentru a-l personaliza pentru fiecare beneficiar în parte.

7. Colaborezi cu producători romani? Poți să ne spui câteva nume de creatori români pe care îi apreciezi și de care ar trebui să știm?

Da, sunt de părere că avem foarte mulți oameni creativi și de care lumea ar trebui să afle. Printre creatorii mei preferați se numără Vladinsky, Dia Buga Design, ALTMOD, DesignKnitter, POEMI.

8. Care sunt tendințele principale în materie de amenajări interioare pentru anul 2020 și perioada următoare? Care sunt preferatele tale dintre acestea?

Principalele tendințe în materie de amenajări interioare atât pentru anul 2020, cât și pentru perioada urmatoare se bazează în continuare pe alegerea materialelor și a texturilor cât mai naturale, folosirea nuanțelor ton sur ton ale aceleiași culori de bază, compoziții accesorizate cu obiecte de decor supradimensionate, ce oferă un impact vizual puternic sau decorațiuni de dimensiuni mici, însă realizate din materiale prețioase, rare, ce se evidențiază ușor în cadrul spațiului amenajat.

9. În ce fel va influența pandemia (sau cum obseri că a influențat deja) dorințele clienților pentru amenajarea spațiului de locuit și care este impactul asupra industriei?

Cred că deja pandemia a adus schimbări în cadrul industriei de design, iar acest lucru se reflectă în special prin noile alegeri pe care beneficiarii noștri le fac în cadrul proiectelor de amenajare interioară. Dacă până acum, majoritatea oamenilor își doreau să separe cât mai mult mediul de lucru și mediul de acasă, în perioada aceasta este o cerere mare pentru integrarea unui spațiu de lucru în locuințele beneficiarilor. În cazul spațiilor cu dimensiuni reduse, această nouă compartimentare a locuinței poate fi o provocare.

10. În ce măsură crezi că modul în care ne este amenajată locuința ne afectează starea emoțională?

Este adevărat, modul în care ne este amenajată locuința ne poate influența viața aș spune, nu doar starea emoțională. Ca specialist în design interior mă interesează să-i ofer clientului meu atât un spațiu în care să se simtă confortabil, un spațiu care să-i răspundă nevoilor sale de zi cu zi, un spațiu care să-l satisfacă vizual, de care să nu se plictisească în timp și nu în ultimul rând un spațiu perfect funcțional. Dacă oricare dintre aceste elemente nu este 100% îndeplinit, se creează un dezechilibru ce în timp ajunge să-i afecteze atât starea emoțională cât și starea fizică a beneficiarului.

11. Te rugăm să transmiți cititorilor noștri un sfat de care să țină cont atunci când își amenajează casa.

Cel mai sincer sfat pe care îl pot oferi este să apeleze la un specialist încă din perioada incipientă a proiectului. Cu cât apelează mai repede, cu atât poate salva timp și resurse financiare.

În cazul în care doriți totuși să începeți singuri o amenajare de interior, sfatul meu este să păstrați totul cât mai simplu (de la finisaje și culori, până la corpuri de mobilier și obiecte de decor).

Interview: Galescu Roxana for Fashion Premium Magazine

Foto: Koss Photography

20 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page