top of page
Search
  • irinapatasanu

PERETII SI FINISAJELE ACESTORA



Când vorbim despre finisajele pereților, primul lucru care ne vine în minte este vopseaua lavabilă. Este și cel mai simplu finisaj pe care îl putem aplica, cel mai puțin costisitor și cel mai des întâlnit.

Eu sunt de părere că finisajele într-o casă trebuie păstrate cât mai cuminți, neutre, astfel încât să ajute la integrarea pieselor de mobilier în amenajarea pe care dorim să o realizăm, însă pereții sunt elemente din cadrul finisajelor ce determină personalizarea interioarelor.

Pereții au un rol funcțional foarte important la nivelul unei locuințe; ei delimitează și compartimentează spațiul în funcție de dorințele și nevoile fiecăruia dintre noi.

Astfel, din punct de vedere estetic, pereții pot fi ori un fundal simplu, brut, o pânză albă pentru amenajarea și decorul ales, sau, pot deveni un element cheie decorativ ce ajută la personalizarea spațiului și pentru acest rol al lor putem alege una dintre soluțiile următoare:



RIFLAJELE

Acestea pot intra tot la categoria unor panouri decorative, însă cel mai adesea sunt fabricate din lemn și pot fi dispuse pe perete fie vertical (pentru a crea iluzia unui spațiu mai înalt), fie orizontal (pentru un efect vizual de alungire a unui perete).

Ce este interesant cu privire la riflaje este faptul că din ele putem crea un perete, în cazul în care dorim compartimentarea unei zonei nu foarte mari. Acestea se pot folosi de asemenea și pentru decorarea fronturilor de mobilier, devenind astfel un element ce oferă unitate spațiului prin repetarea și regăsirea lui sub diferite forme în cadrul amenajării.


sursa: Arh. Irina Pătășanu



PANOURILE DECORATIVE

Fie că vorbim despre panouri decorative 2D sau 3D, acestea sunt un concept relativ nou la noi pe piață ce au avut succes mai ales în amenajarea spațiilor comerciale. Le găsim într-o multitudine de culori, modele, texturi și materiale. Ele pot transforma un perete într-un element cu totul aparte. Ca avantaje ale lor putem enumera rezistența la uzură în timp, cât și mascarea anumitor imperfecțiuni existente la nivelul pereților.


Photo: Arh. Irina Pătășanu


TAPETUL

Tapetul este poate cea mai bună soluție de personalizare a unui perete, fiind ușor de aplicat, îl găsim la prețuri accesibile și în nenumărate variante de materiale, culori, imagini și modele. Acesta poate fi aplicat pe pereții din zona de zi, zona de noapte, baie, bucătărie, birou, hol, dar și pe tavan pentru un efect estetic spectaculos.

Există de asemenea branduri care vă pot asigura un tapet personalizat, cu povestea pe care o doriți sau în funcție de culorile exacte pe care le regăsiți și în restul amenajării spațiului dumneavoastră. De asemenea există tapet pentru producția căruia se folosesc doar materiale ecologice (atât suportul cât și voseaua - ceea ce este ideal mai ales pentru camerele copiilor) și fibre naturale reciclabile.

Ca avantaje ale alegerii tapetului pentru infrumusețarea spațiului enumerăm rezistența sa de lungă durată (până la 10-15 ani), mascarea anumitor imperfecțiuni ale pereților și întreținerea facilă (se șterge ușor cu o lavetă umedă la un anumit interval de timp).



Pentru mai multe detalii:

Cu drag,

Arh. Irina Pătășanu


Articol: Lace Magazine nr.3

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page