top of page
Search
  • irinapatasanu

PETELE DE CULOARE - ALEGEREA DRAPERIILOR



Pentru ca un proiect de amenajare interioara sa fie unitar si armonios, este nevoie de stabilirea paletei cromatice a acestuia inca din faza incipienta. Culorile sunt cele care ne influenteaza, ne atrag atentia asupra unui loc si reprezinta elementul ce ne ajuta sa ”simtim” acel spatiu.

Principiul pe care trebuie sa-l respectam atunci cand realizam un proiect de amenajare interioara se refera la dozare culorilor. Raportul proportiilor pe care ne bazam este 60 – 30 – 10, unde 60 reprezinta culoarea predominanta, 30 reprezinta culoarea secundara, iar 10 reprezinta accentele de culoare.


Decorarea ferestrelor, adica draperiile si perdelele, se incadreaza in categoria culorii secundare intr-o amenajare.

Perdelele preferate raman cele albe, simple, din materiale calitative ce nu interfereaza cu trecerea luminii in incapere. Acestea nu trebuie sa ”concureze” in niciun fel cu draperiile, ci sa ajute la accentuarea si punerea in evidenta a acestora.


Daca ne referim la culori, draperiile trebuie sa fie simple, in culori neutre sau culori puternice, cu sau fara accesorii, insa de preferat fara modele incarcate (se accepta diferite pattern-uri, in functie de restul accesoriilor din amenajare).

La momentul alegerii materialului din care vor fi confectionate draperiile, pe langa alegerea culorii in aceleasi tonuri alese pentru amenajare, trebuie sa avem grija ca acestea sa se potriveasca atat cu decorul peretilor (tapet, unde este cazul), cat si cu accentele de culoare ale accesoriilor ce vor urma a fi integrate in decor.


Din punct de vedere al compozitiei materialului, este de preferat sa ne indreptam atentia catre draperiile cu captuseala. Acestea au nenumarate beneficii, cum ar fi protejarea tesaturii si marirea duratei de viata a draperiilor, cat si protejarea spatiului impotriva diferentelor de temperatura, datorita efectului ”cortina”.

Draperiile captusite cu material de tip blackout ofera opacitate 100%, izolare termica si fonica, protectie impotriva razelor ultraviolete dar si impotriva decolorarii finisajelor sau a mobilierului (in perioada verii cand soarele este foarte puternic).


In functie de inaltimea incaperii pentru care alegem draperiile si perdelele, exista 2 tipuri de montare a acestora. Pentru spatiile cu inaltime normala (aprox. 240-270 cm) varianta optima o reprezinta montarea cu sina prinsa in tavan (daca nu se doreste ca aceasta sa fie la vedere se poate masca printr-o structura de gips-carton), iar pentru spatiile cu o inaltime generoasa apelam la montarea unei galerii. De asemenea aceste doua tipuri de montaj pot fi alese si in functie de stilul amenajarii (ex. Intr-o amenajare in stil clasic alegem galeria, indiferent de inaltimea spatiului).


In cazul amenajarilor unor camere de hotel, spre exemplu, pentru un grad mai mare de intimitate, se poate opta pentru sisteme de prindere speciale ce nu permit luminii sa treaca prin lateralele draperiei. Acestea sunt niste accesorii de forma unor coltare in unghi de 90 grade ce se ataseaza in lateralul sinelor pe care sunt montate draperiile.

Cel mai important pas in decorarea ferestrelor, ramane insa, stabilirea corecta a necesarului de material. Pentru acest lucru trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte: proportiile camerei, proportiile ferestrei, dimensiunea ferestrei in raport cu peretele pe care este dispusa si localizarea ferestrei pe respectivul perete.


In cazul in care lungimea ferestrei ocupa mai putin de jumatate din lungimea peretelui, lungimea sinei /galeriei si respectiv a perdelei si draperiilor trebuie sa depaseasca lungimea ferestrei cu 20-30 cm, iar in cazul in care dimensiunea ferestrei ocupa mai mult de jumatate din dimensiunea peretelui, sina/galeria si respectiv perdeaua si draperiile se vor dispune de la un capat la celalalt al peretelui.

In cazul perdelelor si al draperiilor dintr-un material usor si fluid, se calculeaza necesarul de material dublul lungimii stabilite ca fiind finala. In cazul in care draperia este aleasa dintr-un material mai gros, mai greu sau dublat, necesarul de material se poate calcula la un pas de incretire de 1,5 ori. Cantitatea finala de material trebuie sa contina atat rezerve pentru tivuri, cat si sa fie suficient de ampla pentru a putea acoperi intreaga inaltime a ferestrei.


Tips & Tricks

· Alegerea draperiilor in aceeasi nuanta a aceleiasi culori (de preferat o culoare neutra) in toata amenajarea (indiferent de incapere) creeaza un aspect unitar si armonios al intregului spatiu.

· In cazul in care dorim neaparat un pattern, il vom alege fie pe perdea, fie pe draperie, niciodata pe ambele. Preferabil ca acesta sa fie realizat din tesatura si nu imprimat pe material.


Cu drag,

Arh. Irina Pătășanu


Articol: Lace Magazine nr.2











412 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page