top of page
Search
  • irinapatasanu

TENDINTE DESIGN INTERIOR 2021



Atât pentru pasionații de design interior, cât și pentru cei care se află în plin proces de amenajări interioare, tendințele anului în materie de culori, materiale, texturi sau stiluri sunt printre primele informații căutate.


Așa cum ne-au obișnuit an de an, specialiștii Institutului Pantone au ales și pentru 2021 trendul cromatic care să ne ghideze în acest an. Culorile recomandate de ei sunt GALBEN (Illuminating 13-0647) și GRI (Ultimate Gray 17-5104). Această combinație de culori este menită să aducă un echilibru în casele noastre, galbenul fiind o culoare veselă, cu un puternic impact vizual, o culoare ce ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea, intelectul și aspirația, iar griul este o culoare neutră ce adaugă stabilitate, seriozitate și potențează galbenul punându-l în valoare.

Direcția principală spre care ne îndreptăm anul acesta din punct de vedere al designului interior este una spre natură, în toate formele ei. Dorim să aducem natura cât mai aproape de noi, în casele noastre. Alegem materiale cum ar fi lemnul, pluta, ratanul, piatra, marmura. Înlocuim texturile din fibre sintetice cu texturi din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, inul, lâna sau mătasea pe care le vom integra în amenajările noastre prin perdele, draperii, covoare, pături, pleduri și chiar perne decorative.


sursa: Pinterest

Alegem pardoseli ce ne ajută să oferim căldură spațiului, cum ar fi înlocuirea finisajului clasic de gresie cu parchet. În felul acesta obținem și unitate la nivelul pardoselii în tot spațiul, creând un efect vizual de mărire.

Pentru mobilier alegem piese în linii simple, curate, corpuri de mobilier cu o funcționalitate crescută, culori neutre în concordanță cu finisajele alese, iar pentru accente apelăm cu încredere la piese de mobilier mobile (fotolii sau scaune).


Un alt element important de care trebuie să ținem cont în acord cu tendințele acestui an îl reprezintă pereții și finisajele acestora. Pereții pot deveni un element cheie decorativ ce ajută la personalizarea spațiului prin mai multe soluții fie că vorbim de panouri decorative, riflaje sau tapet. Dintre toate acestea, tapetul este cel mai recomandat, fiind accesibil tuturor și ușor de customizat și personalizat. Având în vedere direcția principală a tendințelor anului 2021, de a ne îndrepta spre natură putem alege numeroase variante de fototapet cu motive botanice, naturale, tropicale care dau refresh și dinamică unui spațiu, asigurând în același timp și un echilibru alături de un mobilier ales în linii simple.


sursa: Pinterest

Dacă vorbim despre accesorii și accente, aici avem mai multe variante, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Pentru o atmosferă mai elegantă și luxury alegem accente metalice în nuanțe de bronz sau auriu combinate cu textura de catifea (recomandată pentru piese mici de mobilier : taburete, banchete, etc). Corpurile de iluminat pot reprezenta bijuteria unei încăperi, iar pentru un efect spectaculos recomand globuri de sticlă atât transparente, cât și fumurii, lucioase sau mate. Pentru o atmosferă mai relaxată insă, putem alege accente tot din materiale naturale (mânere din piele pentru fronturile mobilierului, vaze din ceramică și lut în loc de sticlă) cu un finisaj mat.


sursa: Pinterest

Plantele de interior nu trebuie să lipsească, acestea aducând natura cel mai aproape de noi. Sunt foarte benefice pentru o stare de bine și pentru atingerea sentimentului de ”ACASĂ”.

Când gândim orice amenajare de interior, în primul rând ținem cont de nevoile și preferințele beneficiarilor, de destinația și funcționalitatea spațiului, de estetica și povestea din spatele lui, iar apoi ne raportăm și la tendințele în materie de design interior deoarece deși acestea ne ajuta an de an să ne ghidăm spre inovație și preferințele generale actuale, fiecare persoană este diferită și așa ar trebui să fie și spațiul în care traiește.


Cu drag,

Arh. Irina Pătășanu

Senior Interior Designer


38 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page