- irinapatasanu
”Relatia dintre un designer de interior si beneficiarul sau trebuie sa fie una bazata pe incredere”

1. Cum ai ajuns la meseria de designer de interior?
Pasiunea mea pentru artă și pentru ceea ce este frumos a început din copilărie, odată cu pasiunea mea pentru pictură. Și astăzi, pentru mine pictura este mai mult decât un hobby, reprezintă o evadare din cotidian, este momentul în care reușesc să mă relaxez cel mai bine. Se întâmplă destul de rar, din lipsă de timp, însă merită așteptarea.
Ulterior am absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, sunt specialist cu drept de semnătură al Registrului Urbaniștilor Români, Senior Interior Designer în urma mai multor cursuri de specializare în Design Interior și specialist în programe de vizualizări arhitecturale 3D.
2. Contează formarea profesională de bază (facultatea urmată) a unui designer de interior sau sunt suficiente cursurile de specializare?
Da, sunt de părere că formarea profesională de bază este foarte importantă. Dacă analizăm puțin, ne putem da seama foarte ușor că nu se pot compara 6 ani de studii universitare cu câteva luni de cursuri. În timpul facultății și al masterului , la atelierele de proiectare aveam de realizat câte un proiect de arhitectură și un proiect de urbanism în fiecare lună (exceptând cursurile), volumul de muncă era uriaș, informațiile foarte multe și complexe. Un curs de specializare îți pune pe tavă informațiile mai importante, însă nu și cum poți ajunge la ele.
Cred că pentru pasionații de design sunt benefice si cursurile de specializare, îi ajută să-și înteleagă nevoile spațiului lor, poate să-și amenajeze singuri locuința, însă pentru un profesionist în domeniu cred că este vitală formarea profesională de bază.
3. Ce calități ar trebui să aibă un designer de interior?
În primul și în primul rând, un profesionist în amenajări interioare trebuie să știe să-și asculte beneficiarul. De multe ori este poate trecut cu vederea acest lucru, însă eu îl consider foarte important pentru o bună derulare a proiectului.
4. Care crezi că este cel mai important element în relația dintre un designer de interior și beneficiarul său?
Relația dintre un designer de interior și beneficiarul său trebuie să fie una bazată pe încredere. Comunicarea, sinceritatea, de asemenea sunt importante, însă cu încredere beneficiarul se poate ”deschide” în fața designerului, dându-i acestuia șansa să realizeze un proiect de care se va putea bucura ani la rândul.
5. La ce ar trebui să se aștepte potențialii beneficiari de la designerul la care apelează?
În primul rând la profesionalism. De asemenea la o bună organizare a tuturor etapelor din derularea proiectului, atenție la detalii și nu în ultimul rând la nevoile și dorințele beneficiarilor.
6. Cât de implicat este un designer de interior într-un proiect de amenajare de interioară?
Acest aspect depinde și de beneficiar. Un proiect de amenajare interioară se desfășoară în mai multe etape, iar dacă beneficiarul își dorește și își permite, designerul poate fi implicat în tot procesul de amenajare, până la ultimul detaliu, nu doar la realizarea proiectului ci și la implementarea lui.
Pentru un rezultat impecabil, recomand implicarea designerului și susținerea recomandărilor lui până la final.
7. Cât costă un proiect de design interior?
Costul unui proiect variază și depinde de mai multe aspecte, printre care experiența designerului, nivelul său de creativitate, accesul la anumite branduri de finisaje, mobilier și decoratiuni, modul în care își ofertează proiectele.
Eu lucrez cu prețul pe m², însă acesta diferă în funcție de pachetul ales de beneficiar. Am creat trei pachete: de bază, medium și premium, ce acoperă toate etapele majore ale unui proiect.
Pachetul de bază conține realizarea proiectului inclusiv cu simulări 3D, iar la urmatoarele două pachete clientul beneficiază de extraservicii.
8. Care sunt pașii unui proiect de design interior?
Pașii cei mai importanți in derularea proiectului sunt: ofertarea si semnarea contractului; realizarea masurătorilor spațiului; realizarea briefului și stabilirea bugetului alocat amenajării;propunerea proiectului tehnic (compartimentarea și mobilarea spațiului); propunerea conceptului și realizarea simulărilor 3D; pregatirea desenelor tehnice pentru mobilierul customizat;cererea de oferte furnizorilor, vizite în showroom-uri de specialitate și lansarea comenzilor; coordonarea șantierului și implementarea proiectului și alegerea accesoriilor și a decorațiunilor
9. Cum definești succesul în viața profesională?
Succesul eu îl văd ca pe o stare…Cred că în momentul în care ajungi să faci ceea ce îți place și ceea ce îți aduce satisfacție ai atins succesul. Nu cred că este un prag și nu cred că ar trebui să aibă aceeași definiție pentru toți.
10. Ce fel de designer ești?
Sunt designerul care te poate ajuta să-ți individualizezi spațiul într-un mod unic pornind de la personalitatea, dorințele și nevoile tale.
Interview: e-femeia.ro
Photo: Koss Photography